"BİZİM MİLLETVEKİLLERİMİZ BU OLAYA NEDEN MÜDAHALE ETMEDİ. "
Zonguldaklı Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas, geçtiğimiz hafta içinde yoğun kar yağışı ile birlikte il genelinde yaşanan problemler hakkında siyasilere yüklendi.
İl genelinde yaşanan elektrik kesintilerinin vatandaşlara büyük sıkıntılar yaşattığını belirterek elektrik kesintilerine iktidar milletvekillerinin müdahale etmesi gerektiğini belirten Başkan Nas "Bizim milletvekillerimiz bu olaya neden müdahale etmedi. Bu işin siyasi ayağı yok mu? Milletvekillerimiz bu konuyla ne kadar ilgilendi? Eğer ilgilendilerse ben özür dileyeceğim" diye isyan etti.
“ŞİMDİ KONUŞMA SIRASI BENDE”
Muhtarlar Derneği Başkanı Nas, karla ilgili herkesin bir şeyler konuştuğunu belirterek şöyle konuştu; “Zor bir süreçten geçtik kar kalktı, her şey bitti. Kar varken herkes konuşuyordu şimdi herkes sustu ben dinledim Şimdi ben konuşuyorum. Zonguldak'ın kışı zor olur coğrafi anlamda, burası engebeli bir arazi. Meteoroloji ve AFAD bir aydan beri yoğun şiddetli kar uyarısı yapıyor, fakat benim düşünceme göre bunun için herhangi bir önlem alınmadı. Yağmur, kar yağar geçer diye düşünüldü herhalde, Rabbim öyle bir yağdırdı ki her taraf dümdüz oldu. En büyük sıkıntıyı da enerji hatlarında yaşadık. Enerji SA özelleşti, özelleşince de özel sektörün durumu malum, kurumu küçültür. Az kişiyle çok iş yapmak ister, elemanlarını emekli etti. Onların yerine deneyimi olmayan elemanları aldı sahaya. Günlük arızayı gideren elemanlar böyle bir afet ile hiç karşılaşmadılar. Kurumun başında Onur Bey buraya atanmış, tayin edilmiş bir müdür. Onur Bey Kastamonu'ya Enerji SA'nın bölge müdürlüğüne bağlı bir müdür. Zaten ne hikmetse Zonguldak'ın bütün bölge müdürlükleri Kastamonu'da. Zonguldak'ta hiçbir şey yok, burada yaşanan sorunlar Kastamonu'ya iletiliyor. Kastamonu'dan ikiz kulelere iletiliyor, sorunlarımız ulaştırılıyor mu onu da bilmiyoruz. Notlar alınıyor yatırım programına alınacağı söyleniyor ama yatırım programına alındığı da yok. Sonuç olarak ne oldu, hepsi birbirinin üzerine yıkıldı domino taşı gibi. Eski direkler, yeni direkler birbirine karıştı. 4-5 gün bütün ilçelerimizde elektrik sıkıntısı yaşandı, enerji verilemedi. Biz Zonguldak'ta Enerjisa Müdürü Onur Bey'e ulaşırsak ne olur. Onun da imkanı yok. O da birilerine anlatacak, anlattığı kişiler de diğerlerine ikiz kuleye ulaşmaya çalışacak. Güler Sabancı'ya ulaşacak. Zonguldak'ı Enerji Bakanlığı’na bağlı Enerji Piyasası Kurulu denetliyor. Taner Yıldız, Enerji Bakanı iken başımıza böyle bir durum geldiğinde ikiz kuleleri Güler Sabancı’yı değil Enerji Piyasası Kurulu’nu aradı. Zonguldak'ı denetleyen takip eden bu kurum. Vatandaş bu durumda Muhtara dalıyor eleştiriyor her yerden sosyal medyadan nereden olursa Muhtara saldırıyor, muhtarın gücü ne? Muhtar aracı kurumdur, sıkıntıları belediyeye, valiliğe veya diğer kurumlara bildirir.”
“BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ AĞIRLIKLARINI KOYUP KAMYONLARI, KEPÇELERİ KİLİTLİ DEPOLARDAN ÇIKARTABİLİRLERDİ”
“Ben 40 yıldır bu işin içindeyim, muhtarım gücü bir yere kadar yetiyor. Muhtar, Enerji Bakanlığı’na veya Enerji Piyasalar Kurulu’na nasıl ulaşsın? Buraya ulaşacak yetkililer siyasilerdir. Ben muhtarlarıma da söyledim ‘milletvekillerini arayın siyasileri arayın’ diye. Gerekli yerlere ulaşabilecek kişiler siyasilerdir muhtarlar değil. Siyasilerimiz seçilerek gelmiş insanlar, İl Başkanlığı, İlçe Başkanlığı yapmış kişiler. Sayın valimiz geldiği günden beri bütün ilçelerimize ziyaretlerde bulunuyor ancak böyle bir coğrafi bölgede, böyle bir afette görev yapmadığı için onun da yeterli bilgisi yok. Kendisi de ilk defa böyle bir şeyle karşılaştı. Önlem alınabilirdi, herkes sadece konuştu. Zonguldak'ın merkezine yağmur yağarken yüksekteki mahallelerimizde 10 -20 santim kar olur. Belediye yetersiz olabilir, ekibi araç gereci eksik olabilir. Bu kamyonlar araç gereçler müteahhitlerde ve ocak sahiplerinde olur. Afet durumlarında bütün araç gereçler kamu malıdır. Benim Belediye Başkanım müteahhitleri ve ocak sahiplerini arayabilirdi. Araç, gereçlerini karla mücadelede kullanmak için alabilirdi. Onlar her zaman belediyemize muhtaçlar, Belediye Başkanım da ağırlığını koyup araçları isteyecekti. Bunlardan doğal afette faydalanmayacak da ne zaman faydalanacak? Belediye başkanlarımızda ocak sahiplerinin isimleri var, arayarak temizlenecek bölgeleri onlara bildirmeliydi. ‘Siz temizleyeceksiniz’ diyebilmelilerdi. Belediye başkanlarımız ağırlıklarını koyup kamyonları, kepçeleri kilitli depolardan çıkartabilirlerdi. Sıkıntıyı Zonguldak halkı çekti, kar yağmadan önlemleri alınmalıydı. 4 -5 gün elektrik olmaması ne demek. Hastası olan var, cihaza bağlı yaşayan vatandaşlarımız var. Enerjinin önemi unutulmamalı, böyle durumlarda siyasilerimiz de devreye girmeli. Zonguldak'ta Enerji SA eleman eksikliği var. Başka illerden takviye ekip getirildi. Bu eksiklik en kısa zamanda giderilmeli.”