EREĞLİ'de EKONOMİ ÇARKI TEKLİYOR!

09 Mayıs 2022 - 12:03

Sanayi ve tarım kenti olan, büyük şehirlere ulaşım kolaylığı bulunan ve büyük 2 limana sahip, bağlı olduğu Zonguldak dahil birçok ilden büyük durumdaki Karadeniz Ereğli'de ekonomi çarkı yeterince işleyemiyor. Dışarıdan gelen firmaların kazandıkları da genel olarak ilçede kalmıyor… İcra bürolarında da dosya yığılmaları devam ediyor! Günü geçen birçok yatırım ise bekleme de…

DÜZCE KADAR OLAMADIK!

40 binin üzerinde hanenin bulunduğu 121 bin nüfuslu Kdz.Ereğli’de, on binlerce icra dosyası var...

Haber Merkezi – Hem sanayi hem de kırsalıyla birlikte tarım kenti olarak nitelendirilen Karadeniz Ereğli’de ekonomi çarkı bir türlü işleyemiyor. Yapılması planlanan birçok yatırım senelerdir beklenirken, şehir dışından gelen bazı firmaların faaliyet göstermesiyle kazanılan ilçede kalmamış oluyor. Ayrıca ilçede üçüncü icra dairesinin açılması da gündemde!   

İlçede sayısız sivil toplum kuruluşları (STK) mevcut! Ancak aktif şekilde faaliyet gösterenlerin sayısı ise sayılı ve genellikle de günü birlikte çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Ereğli’de, STK ların bir araya gelme konusunda da sıkıntılar ve bölünmüşlükler mevcut! Halbuki bazı kentlerde bu birlik ve beraberlik örnek teşkil edecek derecede sağlanabilmektedir.  

Türkiye’nin en büyük dünyanın da sayılı demir çelik fabrikasının (ERDEMİR) kurulu olduğu Karadeniz Ereğli merkezi nüfus 121 bini aştı. Köyleriyle birlikte yaklaşık 180 bin nüfusa sahip kentte, köy nüfusu günden güne azalıyor. Hem sanayi hem tarım şehri olan ilçede tarım ve hayvancılıkla uğraşanların sayısı artan maliyetlerinden etkisiyle azaldı ve azalmaya da devam ediyor…

İCRA DOSYALARI BİRİKTİ

2 icra dairesi bulunan ilçede borçluların sayısı günden güne artarken halkın bir kısmı kredi kartlarına yüklenmeye devam ediyor. İcra dairelerindeki işlerin yoğunluğundan dolayı bir süre önce üçüncü icra dairesinin açılması gündeme gelmişti. Geçmiş senelerde yaşanan krizlerin etkisiyle ilçede birçok tüccar iflas etmişti. 

57 bin nüfusa sahip Zonguldak’ın Devrek ilçesinde bir tane icra dairesi bulunmasına karşın, o icra dairesinde de Ereğli’deki gibi dosyalar yığılmamış durumda. Ereğli’de icraların büyük bölümünün kredi kartı veya kredi kaynaklı banka borçlarından kaynaklanmaktadır. 

DIŞARIDAN GELEN FİRMALARIN KAZANIMI İLÇEDE KALMIYOR

Düzce, Sakarya ve farklı il ve ilçelerden gelen bazı firmalar Ereğli’de iş yaparken, Düzce ve Sakarya’da ise durum tam tersi. Maliyetin biraz daha ucuz olmasının da etkisiyle yapılacak işler şehir dışındaki firmalara veriliyor. Oysaki, biraz daha fazla verilerek Ereğli’de yapılan işin kazanımı ilçede kalabilir ve bundan hem esnaf, hem sanayici, tüccar kazanmış olur. Böylece kentte para çarkı döner. 

SENELERDİR KONUŞULUYOR

2008-2009 Küresel Ekonomik Krizinde tersanelerin kapanmasıyla işsiz kalan 5700 kişinin bir bölümü çalışmak için farklı şehirlere gitmişti. Günümüzde gelinen noktada ise, 2 tersane az işçisiyle birlikte ayakta durmayı başardı. Birçok tüccarda iflas etmiş, farklı şehirlerde iş yapamamıştı. Ayakta kalmayı başaranlarda oldu…

Bir zamanlar Ereğli’ye veya Alaplı’ya otomobil fabrikasının kurulması planlanıyordu. Bu konuda bir süre gündemde kaldıktan sonra unutuldu, yazılanlar ise arşivlerde kaldı…

YEREL YÖNETİCİLER ve MİLLETVEKİLLERİ

8-9 senedir gündem de olan ve normal şartlarda 2017 yılında başlayıp 2019 yılının sonuna kadar tamamlanacağı vaat edilen Kent Meydanı Projesinde ise belirsizlik devam ediyor. Projenin maliyetinin çok yüksek olmasında dolayı hükümetten gelecek destek beklenirken, haftalarca gündemi meşgul eden Zonguldak’taki Uzunmehmet camisine benzer cami yeri ve üniversite kampüsü konusu da zaman zaman konuşulmaya devam etmektedir.

Zonguldak’ın senelerdir 5 milletvekili bulunuyor ve bu vekillerden üçü AK Parti ikisi de CHP.  Tersaneler konusu ise genellikle seçimden seçime gündeme geliyor ve her seçim arifesinde tersaneler, kent meydanı projesi ve Organize Sanayi Bölgesi yatırımları mutlaka gündeme geliyor. Halk ise artık somut projeler görmek istiyor.  Diğer yandan, Karadeniz Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü Yeşiltepe’de yaklaşık 2 senedir kirada. Kaymakamlık ise, ilçe merkezinde belediyeye ait eski binada geçici olarak hizmet veriyor. Seneler içerisinde yapılanlar ise, Adliye Sarayı, Vergi Dairesi binası, yeri tartışma konusu olan Devlet Hastanesi ve terminal. Emniyet Müdürlüğü ve kaymakamlık yeri konusunda belirsizlik devam ederken zaman zaman bazı yerler telaffuz ediliyor.  

Yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşlarının da Ereğli adına şehirdeki esnaflara ve iş insanlarına sahip çıkması, önlerini açması gerekir. 

İLLA DEPREM Mİ OLMASI GEREKİYOR!  

Karadeniz Ereğli’de görüştüğümüz bazı vatandaşlar, çocuklarının ilçede iş bulamadığını, Kocaeli, İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlere gittiğini anlatıyorlar. Hatta, Ereğli’de iş bulamayıp, Düzce’de işçi olarak çalışanlarda var. 

12 Kasım 1999 yılında neredeyse tamamen yıkılan, o dönem Bolu’nun ilçesi olan Düzce’de teşvikler çok iyi değerlendirildi ve Karadeniz Bölgesi’nin sanayi kentlerinden biri oldu. Düzce’de ayrıca tarımda ve hayvancılıkta yapılıyor. Seneler önce, Ereğli’nin durumu Düzce’den sosyo-ekonomik olarak çok daha iyiydi. Düzce yaşadığı acı talihsizliğin ardından kalkınması için 2000 yılında hızlı şekilde karar alınarak Türkiye’nin 81’inci ili olmuştu. 22 seneden beri de başka il olmadı ve yine senelerdir “Ereğli il olmalı, teşviklerden yeterince yararlanmalı” sloganları hayalde ve belki de başka bir yüzyıla kaldı!

Arşivlerde kalan, unutulan, vaat edilen ancak yapılmayan yatırımlar ve ekonomik konularla ilgili haber serimiz hafta içi devam edecektir…

Haber-derleme: Timuçin ÖZAT