EYYAMI BAHUR SICAKLARI...
Türkiye'nin büyük bölümü hafta sonundan itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelen çöl sıcaklarının etkisine girecek. Bazı illerde rekor sıcaklıklar ölçülebilir. Orman yangınlarına karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.
Haber Merkezi – Ülkemizin güney ve batı kesimlerinde orman yangınlarını da destekleyen kavurucu sıcaklar etkisini daha da artırarak, yurdun büyük bölümüne yarılacak. Özellikle 31 Temmuz – 6 Ağustos arasında, birçok bölgede ekstrem sıcakların etkili olacağı meteorologlar tarafından açıklandı.
Eyyamı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Kuzey yarımkürede, Temmuz sonu ile Ağustos ilk yarısı arasında yaşandığı kabul edilmektedir ve genellikle de bu süreç arasında sıcaklıklar genellikle mevsim normalleri üzerinde seyretmektedir. Ancak, bu sefer gelen sıcak dalgasının daha tehlikeli olduğu uyarısında bulunuldu. Düşük nem sebebiyle de orman yangınlarının desteklenebileceği, yeni yangınların çıkabileceği belirtildi.
Uzmanlar, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 40-45 derece, Marmara’da 35-40 derece, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da da sıcaklıkların 32-38 dereceye kadar çıkacağı tahmininde bulundu. Bu değerlerin gölgedeki termometre olduğunu güneşin altında ve hissedilen sıcaklıkların daha yüksek olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.
31 Temmuz Cumartesi - 6 Ağustos Cuma günleri arasında, 10-17 saatleri arasında güneşe çıkılmaması, çıkılacaksa açık renkli şapka, bol ve açık renkli kıyafetler, güneş gözlüğü ve tenin rengine göre güneş koruyucu kullanılması, bol sıvı tüketilmesi ve gölge-klimalı alanların tercih edilmesi tavsiyesinde bulunulmuştur.
Yine yaşlıların, çocukların ve kronik rahatsızlığı bulunanların güneşe maruz kalmaması önemle hatırlatıldı.
“RÜZGARLA TAŞINAN ÇOK ETKİLİ OLAN BOĞUCU SICAKLARDIR”
Eyyam-ı bahur sıcaklıklarının en çok hissedildiğini dönemin ağustos ayının ilk iki haftası olduğunu belirten Meteoroloji Mühendisi Bünyamin Sürmeli, şunları kaydetti: "Eyyam-ı bahur, Kuzey Afrika üzerinden gelen çok sıcak hava kütleleri ile muson uzantılı Basra alçak basıncının kuvvetli rüzgarla ülkemize taşınan çok etkili olan boğucu sıcaklardır. Küresel İklim değişikliğine bağlı olarak metropollerde artık yoğun bir şekilde oluşan ısı adalarının hava sıcaklıklarını katbekat artırması ile kavurucu ve tehlikeli sıcaklıkları oluşturmaktadır. Orman yangını riski yine yüksektir. Orman yangını risklerine karşı geçtiğimiz haftalarda da uyarılarda bulunmuştuk. Öğlen saatlerinde korumasız, şapkasız, güneş gözlüksüz güneşe maruz kalınmamalı. Yurdun kuzeydoğu kesimleri dışında önümüzdeki günlerde yağış beklenmiyor.”