GÜRÜLTÜDEN ZEHİRLENİYORUZ

15 Kasım 2021 - 15:36

'Küçük İstanbul' olarak nitelendirilen Karadeniz Ereğli ilçesinde, ses kirliliği gün geçtikçe daha da vahim ve can sıkıcı hale geliyor. İnşaat çalışmaları, araç kornaları, abart egzozlar gürültü kirliliğine neden olan en önemli etmenler… Özellikle inşaatlardan yükselen seslerin Pazar günleri de saatlerce sürmesi konuyla ilgili denetimsizliğin sonucu olarak nitelendiriliyor. Vatandaşlar gürültü kirliliğine karşı denetlemeler yapılmasını talep ediyor.

Haber Merkezi – 31 mahalleden oluşan Kdz. Ereğli’nin nüfusu 120 bini aştı. 93 köyle birlikte nüfus 180 binin üzerinde. Trafik sorunu da katlandı. İlçenin dört bir köşesinden yükselen inşaatlardan yükselen seslerde sabah erken saatlerden akşam geç saatlere kadar devam ediyor. Bu inşaatların çevresinde ikamet edenler, toz, toprağın yanı sıra haftalarca, aylarda bu seslere maruz kalıyor. Kalmak zorunda bırakılıyor!  Üstelik inşaat çalışmalarının Pazar günleri de devam etmesi tepkiye neden oluyor, tahammül sınırlarını zorluyor… Peki, gürültü kirliliğini hangi kurum denetliyor, ya da denetleniyor mu?

İnsan kulağı 80 desibelden sonrasına dayanamaz ve rahatsız edici hal alır. 140 desibel ise süreye göre, geçici ya da kalıcı sağırlığa, ağrıya yol açar. Karadeniz Ereğli’de trafiğin yoğun olduğu saatlerde araç kornaları ile birlikte 100-115 desibel arası gürültü kirliliği oluştuğu tahmin ediliyor. Ortalama bir araç kornacı 100 desibel civarında gürültü kirliliğine sebep oluyor.

PAZAR GÜNLERİ BİLE DURMUYORLAR

Özellikle inşaatlardan yükselen sesler ortalamalarında çok üzerinde… İş makinesi ve kompresör sesleri Pazar günleri de ilçenin birçok noktasından yükseliyor. Sadece Pazar günleri izinli olan ve istirahat etmek isteyenler ise bu fırsattan yararlanamıyor. Eviniz inşaat yapılan yerin yakınındaysa zaten aylarca rahat edilemiyor.

ABART EGZOZLAR, KORNALAR…

Motosiklet ve binek araçlara takılan özel yüksek sesli egzozlar (abart), bazı araçlardaki melodili kornalarda ortalama desibelin üzerinde sese neden oluyor. Yasak olmasına rağmen ilçede abart egzozlu motorlar özellikle gece geç saatlerde ortaya çıkıyor.

Trafik ekiplerinin denetimlerine rağmen abart egzozların önüne geçilemiyor.

Gece-gündüz saat sınırı tanımadan araçlardan yükselen müzik sesleri de, duyarsız vatandaşlar tarafından rahatsızlığa neden oluyor. Araçlarda yüksek sesle müzik dinlemekte Kabahatler Kanunu’na girmektedir.

Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Alo 181 Gürültü Şikayet Hattı 7/24 prensibiyle çalışmaktadır. Gürültü ile ilgili şikayetler Alo 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çağrı Merkezine yapılıyor. Bu çağrı merkezine yüksek sese neden olan iş yerleri de şikayet edilmektedir.

İlçelerde bu kontrolü, kaymakamlık talimatı ile polis ekipleri ve belediyenin talimatı ile de zabıtalar sağlayabilir.

Gazetemizin whatsApp hattına konuyla ilgili zaman zaman okuyucularımızdan şikayetler geldiğini de belirtiyoruz.

Haber: Timuçin ÖZAT