"İDDİALAR GERÇEKDIŞI"

15 Nisan 2022 - 11:08

Haber sitemizde, 05 Nisan Salı, gazetemizde de 06 Nisan Çarşamba 2022 tarihinde, 'BENİM PLAKAM ARTIK 67 DEĞİL, 81!' başlıklı haberimizde, iş insanı İsmail Günay'ın iddiaları neticesinde, Karadeniz Ereğli İlçe Tarım Müdürü Osman Günaydın ve bazı personelleriyle ilgili beyanlar yayınlanmıştı. İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan incelemenin ardından tamamlanan raporda, Günay'ın açıklamalarının doğru olmadığı, dolayısıyla iddiaların gerçek dışı olduğu belirtildi.

Haber Merkezi - Kdz. Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gönderilen tekzip yazısında şu bilgilere yer verildi;

“Haber siteniz tarafından 05.04.2022 tarihinde yayınlanan İlçe Müdürlüğümüz teknik personelleri ve çalışmalara yönelik birtakım olumsuz haber yayınlanmıştır. Yaptığımız inceleme raporu şu şekildedir;

Öncelikle kamu görevlileri olarak, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde; sürekli gelişimi, katılımcılığı, saydamlığı, tarafsızlığı, dürüstlüğü, kamu yararını gözetmeyi, hesap verebilirliği, öngörülebilirliği, hizmette yerindenliği ve beyana güveni esas almaktayız. Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde; halkın günlük yaşamını kolaylaştırmayı, ihtiyaçlarını en etkin, hızlı ve verimli biçimde karşılamayı, hizmet kalitesini yükseltmeyi, halkın memnuniyetini artırmayı, hizmetten yararlananların ihtiyacına ve hizmetlerin sonucuna odaklı olmayı hedeflemekteyiz. Yine kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve diğer personelleri olarak, kamu hizmetlerini belirlenen standartlara ve süreçlere uygun şekilde yürütmekte, hizmetten yararlananlara iş ve işlemlerle ilgili gerekli açıklayıcı bilgileri vererek onları hizmet süreci boyunca aydınlatmaktayız.

Karadeniz Ereğli emlak sektöründe çalışan İsmail GÜNAY, 2020 yılında ilçemiz Dağlıca köyünde sahibi olduğu arazide tarımsal üretim yapmak amacıyla İlçe Tarım Müdürlüğümüze toprak örneği teslim etmiştir. İlçe Müdürlüğümüze teslim ettiği toprak örneği analiz yapılması amacıyla Zonguldak İl Özel İdaresi Toprak Analiz laboratuvarında yapılan tadilat sebebiyle ilgiliye yaklaşık üç ay sonra teslim edilebilmiştir. Fakat ilgili kişi daha teferruatlı bir analiz talep etmiş ve kendine teslim edilen toprak analiz sonucunu yeterli bulmamıştır. İlçe Müdürlüğümüzden teknik destek talep etmiştir. Bu talep üzerine şahsa Düzce Üniversitesi laboratuvarı olan DÜ-BİT tavsiye edilmiştir. İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerimiz tarafından Düzce Ziraat Odasıyla irtibata geçilmiş olup analiz sürecinin ve sonucunun hızlı ve sağlıklı bir şekilde ulaşması için ziraat mühendislerimizce yardımcı olunmuştur. DÜ-BİT analiz sonuçları değerlendirildiğinde toprağın domates tarımı açısından mikro ve makro elementlerinin yetersiz olduğu ve kendisine bu konuda teknik destek sağlanarak gübre tavsiyesi reçetesi önerilmiştir. Bahse konu domates üretimi yapacağı parsele İlçe Müdürümüz ve teknik personellerimizle (2 ziraat mühendisi) birlikte tarımsal üretimin değişik dönemlerinde 3 kez gidilmiştir.

Genel süreç açısından teknik değerleme sonuçlarımız şöyledir;

Yaptığımız ilk görüşmelerde konu uzmanı ziraat mühendislerimizce açıkta domates tarımıyla ilgili iyi uygulama örnekleri anlatılmış tarım takvimi teknik olarak kendisine sunulmuştur. Tarımın bir bütün olduğu ve birçok parametrenin özellikle açıkta yapılan tarımda ne gibi sorunlarla karşılaşacağı bildirilmiştir. İsmail GÜNAY’ın tarım geçmişi ve tecrübesi olmadığından daha küçük parsellerde üretimi yapması ve böylece karşılaşacağı sorunlarla nasıl baş edebileceği teknik destek olarak kendisine sunulmuştur. Hem böylece bilgi ve teknik tecrübesinin artması ve olası olumsuzluklarda zararı en aza indirmesi ve büyük zararların önlenmesi bilgisi verilmiştir.

Girişimci yapısıyla bölgede örnek olmak isteyen İsmail GÜNAY ile ayrıca, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımızın tarımsal destek ve hibeleriyle ilgi verilmiş ancak kendisinin böyle bir talebi olmadığını belirtmiştir. Domates tarımının toprak hazırlığı, damlama sulama sistemi, fide dikimi, yabancı ot mücadelesi, budama ve hasat süreçlerinde kalifiye tecrübeli işçilere ihtiyacı olacağı bildirilmiştir. İlçemizin yüksek rakımında yer aşan Dağlıca köyünde bulunan ilgili kişiye ait arazinin toprak yapısının açıkta domates tarımı açısından mikro ve makro elementlerinin yetersiz olduğu, gerekli bakımlar yapıldığı sürece üretime uygun olabileceği ancak üretim maliyetinin her hâlükârda yüksek olacağı, ayrıca daha önceki yıllardaki teknik tecrübelere dayanarak aşırı nemin mantari hastalıkları yoğun olarak tetiklediği, yetersiz ve düzensiz güneşten dolayı olgunlaşma sorunlarının olabileceği, arazi yolunun koşullarının zor olması sebebiyle yine bakım ve hasat işçiliği maliyetlerinin yüksek olacağı bilgisi verilmiştir. Dolayısıyla tarımın sadece salt üretim olmadığı kaliteli, ekonomik ve sürdürülebilir olması gerektiği bildirilmiştir. Dolayısıyla ilçe müdürlüğümüz bünyesinde gerek İlçe Müdürümüz gerekse teknik personellerimiz tarafından şahsa hem arazide hem de sosyal medya aracılığı ile gerekli destek sürekli olarak verilmiştir. Sonuç olarak İlçe Müdürlüğümüz teknik personelleri için bahsi geçen iddialar gerçek dışıdır.”