MAHALLELİDEN 'OSB YERİ" EYLEMİ! (Video)

16 Ocak 2022 - 14:05

"Sanayiye değil, yerine karşıyız" - 'Gelecek nesillere yaşanabilir alan bırakmak istiyoruz' - "Yasal çerçevede mücadelemizi sürdüreceğiz" - "Yetkililerle görüşmek istiyoruz"

Karadeniz Ereğli'ye kazandırılması planlanan ve bakanlıktan ön onayı alan karma Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulacağı alandaki mahalle ve köy sakinleri; “Biz OSB’ye değil, yerine karşıyız. Yaşam alanımıza dokunmasınlar. Buraya OSB kurulması demek tarım üreticiliğinin ortadan kalması, doğanın yok olması demektir” diyerek, projenin o bölgede yapılmasına karşı çıktılar, basın açıklaması yapıp, protesto ettiler.

Haber Merkezi - Kdz. Ereğli'de, bir süredir gündemde olan ve yapılacağı yer konusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ön onayı alan ikinci karma Organize Sanayi Bölgesi (OSB) mahalleli ve köylüleri harekete geçirdi.

27 Aralık 2021 tarihinde Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş tarafından müjdeyle duyurulan, 197 hektar alana sahip OSB’nin yapılacağı sahanın yakınındaki ve çevresindeki vatandaşlar konuya tepkili olduklarını belirtip, mahallede basın açıklaması yaptılar.

13 Ocak’ta, Cuma namazı çıkışı toplanan Kıyıcak Mahallesi sakinleri, ellerinde dövizlerle yapılması planlanan OSB'nin yerini istemediklerini vurgulayıp, konunun muhataplarına seslendiler.

Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Kıyıcak, Karabacak ve Kavaklıdere'si sınırlarını kapsayan 197 hektarlık alanda karma organize sanayi bölgesi kurmak için ön projenin bakanlık tarafından kabul edilmesinin ardından Kıyıcak Mahallesi sakinleri bir araya gelerek yaşanan süreci düzenlenen basın toplantısı ile protesto etti.

Kıyıcak Merkez Camisi bahçesinde toplanan mahalle sakinleri adına konuşan grubun sözcüsü Endüstri Mühendisi Rahim Kara, 197 hektar alana kurulacak olan karma OSB’nin yerinin büyük bölümünün yaşam alanları olduğunu, bu kesimlerde fındık başta olmak üzere çeşitli meyve ve sebze yetiştiriciliğini yapıldığını ifade ederek;

"Geçen hafta camide bir araya gelerek namazdan sonra arkadaşlarımızla, komşularımızla toplantı yaptık. Bu konuda hemfikir olduktan sonra böyle bir açıklama yapma gereği duyduk.

Öncelikle şunu vurgulamak istiyorum; Biz Organize Sanayi Bölgesine karşı değiliz. Sonuçta kalkınma ve istihdam gerekiyor. Ancak bu alanların yerleşim yerlerinden uzak olması gerekir. Hele ki buraya kurulması planlanan OSB’nin karma organize olduğu belirtiliyor. Ne geleceği de belli değil. Doğal alan ve sanayi iç içe olmaz. Bunun örnekleri var. Havamız, suyumuz kirlenecek. Bahçelerimiz verimsizleşecek. Buradan yıllık ortalama 100’tonun üzerinde fındık elde ediliyor. Geçiminin büyük bölümünü tarımdan sağlayanlar da var.

‘TARLALAR, BAHÇELER, AĞAÇLAR, MEZARLAR ETKİLENİYOR’

Fındık tarlalarımız, bahçelerimiz, mezarlığımız, su kaynaklarımız, hatırı sayılır derecede çam ağaçlarımız, bitki örtüsü maalesef bu alan içinde kalmaktadır. Mahalle olarak yaşam alanlarımız kısıtlanmakta Hayat kalitemizi düşmekte ve komşu köyler ile olan bağlantılarımız tamamen yok edilmektedir. Önümüzdeki günlerde yetkililerle irtibata geçeceğiz." şeklinde konuştu.

Kıyıcak Mahallesi sakinlerinden Harun Ağaç, yerel yöneticilere, projeden sorumlu olan kişilere seslenerek; “Sadece Kıyıcak değil, çevresindeki mahalle ve köylerdekilerde OSB alanına karşıdır. Biz proje açıklandığından beri diken üzerindeyiz. Yasal çerçevede mücadelemizi sürdüreceğiz. Yerel yöneticilerimize, bakanlığa ve Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz. Buradaki araziler tapuludur. Gelecek nesillere yaşanılabilir bir doğa bırakmak istiyoruz.    

Organize Sanayi Bölgesi’nin burada kurulmasına birkaç kişi değil birkaç yüz kişi karşı! Burada her yıl yüz tondan fazla fındık mahsulü elde ediliyor. Aynı oradan cevizde yetiştiriliyor. Ayrıca, çilek ve arıcılık faaliyetleri de yapılıyor. Geçiminin büyük bölümünü bu işlerden karşılayan onlarca aile de var. Biz sadece duyuma göre demiyoruz. Proje alanındaki haritayı inceledik. Birçok tarla, bağ, bahçe etkileniyor. OSB’nin burada kurulması doğaya ciddi zarar verir.

Karma OSB ile ne kurulacağı belli olmayan tesisler ile atıklar dere yatağı ile birlikte denize de ulaşacak. Zehirli atıkların denize ulaşmasıyla deniz canlıların hayatı da tehlikeye girecek. Çeşitli sektörün yatırımlar yapacağından bahsediliyor. Bu daha fazla zehir demek. Lütfen sesimizi duyun ve yerleşim, tarım alanlarından daha uzak bir yere yaparak, buradaki doğayı, havayı toprağı katletmeyin” dedi.

Konuyla ilgili yetkililerden yapılacak açıklamalar bekleniyor.

ONLARCA KARMA SEKTÖRE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Aralık 2021’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılacağı yer dahil ön onayı aldığı açıklanan ve yaklaşık 40 adet karma sektörlerdeki yatırımcının yer almasının planlandığı ilçenin 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin 2022 yılı içerisinde inşasına başlanması planlansa da konuyla ilgili net bir tarih açıklanmadı. Bu proje ile onlarca yatırımcının Ereğli’ye gelmesi bekleniyor. Mahalleli de, projenin yerleşim yerlerinden daha uzak alana kaydırılmasını talep ediyor. 

OSB gerek yatırımları gerekse kurulacağı yerle ilgili daha çok gündem de kalacağa benziyor.






Haber: Timuçin ÖZAT