Milletvekili Avcı, Genel Kurula hitap etti
AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Dünya Madenciler Günü dolayısıyla konuşma yaptı.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Dünya Madenciler Günü dolayısıyla konuşma yaptı.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Dünya Madenciler Günü dolayısıyla konuşma yaptı.
Konuşmasında, madenlerde hayatını kaybeden madencileri rahmetle yâd eden Milletvekili Avcı; Zonguldak’ın taşkömüründen sonra doğalgaz ile yeniden enerji üssü olduğunu vurguladı.
Konuşmasında ayrıca madencilerin 6 şubat depremlerinde fedakarca gerçekleştirdiği arama-kurtarma çalışmalarına da değinen Avcı, “Milletimizin gönlündeki müstesna yerlerini pekiştirmişlerdir“ dedi.
Avcı, konuşmasında şunları söyledi:
"Dünya genelinde Madenciler Günü olarak kutlanan 4 Aralık günü; şüphesiz emeğin, üretimin ve alın terinin başkenti; ülkemizin sanayileşmesinde lokomotif olmuş Zonguldak’ımız için ayrı bir öneme sahiptir.
8 Kasım 1829’te, şehrimizin simge ismi Uzun Mehmet’in, Neyren Köyü civarında 'kara elmas' olarak adlandırdığımız taşkömürünü keşfetmesi ile birlikte, şehrimiz madenciliğin ana vatanı olduğu gibi iş için Zonguldak’a gelen on binlerce maden işçisine de ekmek kapısı olmuş, misafirperverlik göstermiştir.
İfade etmeliyim ki yüzölçümü 3.341 kilometrekare olan Zonguldak’ın her bir metrekaresi helal lokma için yerin metrelerce altında çalışan madencilerin alın teri ile sulanmıştır.
1829 yılından bu zamana tam 194 yıldır ülkemizin sanayileşmesinde taşkömürü ile öncü olmuş Zonguldak, 3 Mart 1992 yılında meydana gelen ve 263 madenci kardeşimizin şehit olduğu grizu patlaması gibi birçok acıyı da yaşamış ve bağrına basmıştır.
Yerin yüzlerce metre altında, madenci feneriyle geleceğimizi aydınlatan madencilerimiz, ülkemizin yaşadığı felaketlerde gönüllü olarak milletimizin yanında olmuştur.
6 Şubat tarihinde yaşadığımız ve acısını hala yüreğimizde hissettiğimiz asrın deprem felaketinde 'kömür için değil, ömür için geldik' diyerek, kimsenin girmeye cesaret edemediği enkazlara girerek kurtarma çalışmalarına katılan madencilerimiz, milletimizin gönlündeki müstesna yerini bir kez daha pekiştirmiştir.
Ülkesi ve milleti için her koşul ve şartta adanmış gönüllüler olarak sahaya çıkan madencilerimizi, elbette acı gününde devletimiz de unutmuyor.
3 Mart 2023 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelik kapsamında yer altı kömür madenlerinde bugüne kadar yaşanan kazalarda yaşamlarını yitiren madenci kardeşlerimizin yakınlarına bir kişilik istihdam hakkı tanınarak, vefat eden madencinin yakınlarından biri kamuda sürekli işçi olarak iş başı yaptırılıyor. Bu kapsamda sadece Zonguldak’ta 496 madenci şehidi yakını kamuda istihdam edildi. 255 vatandaşımızın ise işlemleri devam ediyor, inşallah kısa süre sonra onlar da iş başı yapacaklardır.
Geçmiş yüzyılında, taşkömürü ile demir çeliği ile termik santralleri ile ülkemizin kalkınmasında, endüstrileşmesinde lokomotif olan Zonguldak’ımız, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında da enerji üssü olmaya devam edecektir.
20 Nisan 2023 tarihinde, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, denizin 174 km açığından, Filyos’ta 1.ci Faz gaz işleme tesisimize getirilen doğalgazı, 'Korkma Sönmez Bu Ateş' sloganıyla sisteme dâhil edilmesi töreni gerçekleştirilmiştir. Buradaki tesis, günde 10 Milyon ton gazın killerinden, kumlarından, partiküllerinden ayrıştırma kapasitesine sahip bir tesistir. Bu tesiste şuanda günde 4 Milyon 500 Bin ton ton gazın işlenmesi gerçekleştirilmektedir. Bu rakam 2024 yılının ilk çeyreğinde 10 Milyon m3 seviyesine çıkacaktır.
Diğer yandan yine an itibariyle 51 gemi ile denizin 2200 m derinliğinde 30 kuyunun açılması çalışması devam etmektedir. Bir yandan kuyu açma çalışmaları devam ederken, karada ve denizin üzerinde yapımı devam eden 2. Faz işletme tesisimizi de kuruyoruz. İnşallah 2025 yılında 2.ci fazda da 30 Milyon m3 gazın işlenmesi hedeflenmektedir. Toplamda günde 40 milyon m3 doğalgazın üretimi demek, yılda 15 Milyar m3 doğalgazın Zonguldak’tan ana sisteme dâhil edilmesi anlamına gelmektedir. Bu rakam ise ülkemizdeki tüm konutlardaki yılda 20 Milyar m3 doğalgazın %75’ini Zonguldak’ımızdan karşılanır hale gelinmesi demektir.
Bu duygu ve düşüncelerle; her zaman rahmet ve minnetle yâd edeceğimiz tüm madenci şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm yakınlarına sabırlar diliyorum.
Yine ekranları başında bizleri takip eden tüm madenci kardeşlerimize, hassaten Zonguldak’taki madenci kardeşlerimize selamlarımı arz ediyor, işlerinde kolaylıklar diliyorum.
Gazi Meclisimizden tüm madenci kardeşlerimizin, Dünya Madenciler Gününü kutluyor, genel kurulu saygıyla selamlıyorum."