"Ne mutlu ki..."

21 Kasım 2021 - 18:38

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Hamsi Festivalinin açılışını yaptıktan sonra yaptığı konuşmada, festivalin geçmişinden, kırılan rekorlardan bahsederek, öğretmenler gününü de şimdiden kutladı. Başkan Posbıyık, eşi Neriman Posbıyık ile birlikte öğretmenlere karanfil dağıttı...

Haber Merkezi - Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 21 Kasım Cuma, Amfi Tiyatro önünde yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Ne mutlu ki yeniden hamsi festivalinde buluştuk. 

Sahilimizi doldurduk. Biraz olsun şu sıkıntılı günlerin izlerini üzerimizden atıyoruz. Birbirimizi çok özledik değil mi!

Bugün sahilimizde yine taptaze hamsilerin dumanları yükseliyor. Bir yanda kemençenin, tulumun coşkusu, diğer yanda horon tepenler… Yöremize özgü farklı lezzetler… Güzel bir günü paylaşıyoruz.

Ereğlililer olarak yan yana aynı sofrada buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Festival demek birlik ve beraberlik demektir. Hasret gidermek, yan yana olmanın keyfini çıkarmak demektir. Kentimizi tanıtmak, ticari yaşamın canlanması demektir.

Evet o nedenle pandemi koşullarında geçen yıl ara verdiğimiz bu festivali yeniden düzenlemenin ve sizlerle birlikte olmanın heyecanını, mutluluğunu yaşıyoruz.

Belediyemiz ilk hamsi festivalini 2001 yılında başlatmıştı. Hemen ertesi yıl 2002'de Dünyanın En Uzun Mangalı rekoru ile Guinness'e adını yazdırdı. 

Hamsi Festivali'nin bu kez 14'üncüsünü düzenliyoruz. Bugün de mangallarımız sahil boyunca uzayıp gidiyor. 

Bize mangal desteğinde bulunan ERDEMİR yöneticilerine teşekkür ediyorum.

‘Hamsi mangalda yenir” diyenler de hamsi tavadan vazgeçmeyenler de bu festivalde! Tavacılar, mangalcılar, buğulamacılar, ızgaracılar… Ne fark eder, yeter ki Ereğli’nin muhteşem hamsisi olsun.

Bu festivalimizde Hamsi-vac sloganını kullanıyoruz. Hamsi çok yararlı ve güç veren bir besin. Siz hamsi yedikçe bağışıklık sisteminiz güçlenecek. Virüslere karşı daha dirençli olacaksınız.

Şimdi burada bunu hatırlatmadan olmaz. Biliyorsunuz, hamsinin en lezzetlisi burada yenir.

Hamsi, İstanbul Boğazı'ndan girer Ereğli'ye gelir. Ereğli'ye gelen hamsi gençtir, tazedir, lezzetlidir. Burada tavası, ızgarası yapılır. Ereğli'den yola çıkar, Sinop, Samsun, Rize, Trabzon'a doğru gider. Giderken yaşlanır, yağlanır, yorulur ve lezzeti azalır. Ha bu Rizeliler ve Trabzonlular da hamsi yediklerini zannederler.

Onlara diyorum, gelin gerçek lezzetinde hamsiyi burada yiyin diye…

Sivil toplum kuruluşları, okullar, muhtarlar, bütün Ereğlililer burada bir arada…

Komşu illerimizden ve bütün Türkiye’den gelen konuklarımız var. Kendilerini burada görmek çok güzel. Bir kez daha hoş geldiniz diyorum.

EVET, bu şehir festivalsiz eksik. Haydi arayı kapatalım, Hamsi Festivali’nin keyfini çıkaralım.

BUGÜNÜN ÖZELLİĞİ VAR

Öğretmenler Günü’nü bugünden karşılıyoruz. Önlerinde saygıyla eğildiğimiz öğretmenlerimiz, onur konuklarımız…

Çocuklarımızın daha iyi eğitim görmesi, eğitim hakkından eşit yararlanabilmesi, hayatlarının kültürle, sanatla, müzikle, sporla zenginleşmesi için belediye olarak tüm gücümüzle çaba gösteriyoruz. Bu konuda sizlerin yanındayız.

Öğretmenlerimiz hepimizin hayatında büyük dönüşümler yapmışlar, bizler için yol gösterici, öğretici olmuşlardır. Bilgiyle yolumuzu aydınlatmışlardır.  

Bu vesileyle ulusumuzun başöğretmeni Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygıyla, minnetle anıyorum.  

Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştiren öğretmenlerimiz, öğretmen gününüz kutlu olsun!"

Diğer yandan, festival alanındaki birçok kişinin hamsi tüketimi öncesi ve sonrasında maskeleri takılıydı.