Örnek olmak için kabak ekti, 200 bin gelir elde etti

23 Kasım 2022 - 20:51

Karadeniz Ereğli'de, iş insanı İsmail Günay, hem denemek hem de örnek olmak amacıyla ektiği kabaklardan 200 bin gelir elde ettiğini söyledi. Asıl işinin emlakçılık olan Günay, toprakla ilgilenmeyi sevdiğini söyleyerek, işi yapmak isteyenlere çağrıda bulundu.

Haber merkezi – Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, emlak sektöründe faaliyet gösteren aynı zamanda tarımla da uğraşan İsmail Günay, 15 dönüm araziye ektiği kabaklardan, ek katkı maddesi kullanmadan yüksek derecede verim elde etti. Bu işin yüzlerce bin lira kazandırdığını vurgulayan Günay, gençlere çağrıda bulunarak; “Toprağı olan değerlendirsin. Ben gönüllü bilgi vermeye hazırım. Toprağa bakarsan, kazandırır. Bu işin pazarda da yeri var. Talep yüksek” dedi.  



Timuçin ÖZAT (muhabir- solda)-İsmail GÜNAY (iş insanı)

“TARLASI OLAN SADECE BU İŞLE GEÇİMİNİ SAĞLAR”

Günay, tarlası olan herkesin bu işe girip geçimini çok rahat sağlayabileceğini ifade etti.

Kdz. Ereğli ilçesinde uzun yıllar emlakçılık yapan İsmail Günay, bölgedeki gençleri tarıma özendirmek ve aynı zamanda örnek olmak amacıyla Soğanlıyörük köyü mevkisinde bu yılın başında yaklaşık 15 dönüm arazi üzerine bal kabağı ektiğini söyledi. Kabaklardan yaklaşık 40 ton ürün elde eden Günay, 200 bin liraya yakın para kazandığını belirtti. Gençlerin gurbete asgari ücretle çalışmaya gitmesine gerek olmadığını belirten Günay, kendisinin devletten hiçbir katkı almadan bu işi yaptığını ve başarılı olduğunu anlattı.

“TOHUMU BEDAVAYA VERECEĞİM”

Kabak ekmek isteyenlere tohumu bedava vereceğini ve gerekli her şeyi de öğretmeye hazır olduğunun altını çizen İsmail Günay;  “Normalde emlak ve gayrimenkul sektöründeyim. Bölgeye örnek olmak için tarımsal konularda bir şeyler yapmaya çalışıyorum. İnşallah başarılı oluruz. Süreç beklediğimden iyi geçti. Yaren balıkçılık 5 ton kabak aldı, Engin balık ciddi oranda alım yaptılar. Mahalleli kabak almak için kuyrukta, talep çok iyi. Şu ana kadar hasadımız  40 tonu aştı. Hedef istediğimin üzerinde. Seneye iki katı düşüncem var. Hatta köylünün de üretime katılmasını istiyorum. Pazar umduğumdan iyi geçti. 20-30 çiftçiye daha ihtiyacımız var. Bugün 10 ton üretseler ne yapar? 50 bin Bu senenin rakamlarıyla kârlılık elde ederler. 4 ay gibi bir zamanda bu oluyor. Tohum desteği, bilgi desteği sağlarım. Tohumları eşe dosta dağıtmak için, üretime katkı sağlamak için bugün kabak verdiğimiz balıkçı arkadaşlardan toptan çekirdekleri geri istedik.

Biz o çekirdekleri bölge halkına edindirme çalışacağız. Yani bir kazanç beklentimiz yok. Kazanç beklentimiz şu; bölge iş sahibi olsun, başka bir amaç yok. Bu gübre istemiyor, ilaç istemiyor. Hayvan gübresi olsa zevkli olur, fazla vermesinler. Hiçbir gram zirai gübre gereksinimi olmadan biz bu kabağı büyüttük. Elimdeki 36,5 kilogram, fazla büyük değil” dedi.

“1 KABAK SAYESİNDE 150 KABAK DAHA OLUYOR”

Önümüzdeki sene 30 çiftçiyi işin içine katmayı hedeflediğini, olgun bir kabağın içerisinde 150-200 arası çekirdek çıktığına dikkat çeken Günay, bir verip 150 alan hiçbir ürün olmadığını söyledi.

 2 kabaktan elde edilen yaklaşık 300 çekirdekle ortalama bir dönüm ekilebildiğini belirten Günay, şöyle devam etti: “Bir kabaktan 150 üretiyorsun, 2 kabaktan 300 adet. Yani 2 anaç bıraktığınız zaman seneye 1 dönüm, 20 bıraktığınız zaman 10 dönüm gibi hesaplar çıkarılıyor. 5 dönüm köyde yeri varsa, gurbete çıkanlara yani yazık ederler, çıkmasınlar. Gelsinler ben eğitim veririm. Ben gönüllü olarak yapıyorum, bu iş için devletten para almıyoruz. Yani öyle bir beklentimiz de yok. Biz şu ana kadar üretimi, para kazanmak için yapmadık.

‘KDV YOK, STOPAJ YOK, MASRAF YOK’

Ben bölgeye örnek olmak için yaptım. İhtiyacım da yok ama 200 bin iyi para. Bir yan gelir oldu, vergi yok, KDV yok, stopaj yok, masraf yok. Ben talepte bulunmadım. Ben bilgi desteğinde bulundum, onu da sağ olsunlar olmadılar. Yani benim onlardan maddi bir talebim olmadı ama bilgisel anlamda destek istiyoruz. Maalesef zaten bilmiyorlar. Bizim Zonguldak çıkmaz sokak olmuş burası, maalesef bir kaderimiz var o yönde. Ama inşallah bundan sonra iyi olur. Benim 30 çiftçi hedefim var bu sene. 5 ton üretse, 150 ton yapar. 10 ton üretirsek. 300 ton yapar, pazar sıkıntısı yok. Valla ben bu kadar talep olacağını bilseydim toptan vermezdim. İlk etapta çekindik. Açık söylemek gerekirse ‘ben bu kadar malı kime satacağım?’ diye düşünüyordum.”

“ELİNDE KABAK OLAN VARSA YARDIMCI OLURUM”

Elindeki ürünün büyük bölümünü sattığını belirten Günay, Ereğli ve civarında elinde kabak olup satma düşüncesi olanlarında kendisine ulaştıklarında yardımcı olmaya hazır olduğunu aktardı. İş insanı İsmail Günay, kabakları test etmek şartıyla kendisinin de almaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Haber: Timuçin ÖZAT