Yanan suyun nedeni... (Foto galeri)
Düzce'nin Gölyaka ilçesinde bulunan artezyen su kuyusu, 23 Kasım'da meydana gelen Gölyaka merkezli 6,0 büyüklüğündeki depremin ardından çakmak çakıldığında yanmaya başladı.
Gölyaka ilçesindeki Yeşilova köyünde, 2013 yılında tarlanın su ihtiyacının karşılanması için vatandaşlar açılan artezyen su kuyusu, 23 Kasım'da meydana gelen 6,0 (5,9) büyüklüğündeki depremin ardından kaynamaya ve köpüklenmeye başladı. İlginç görüntüyü fark eden vatandaşlar, çakmak çakınca suyun yandığını tespit etti. Net olmamakla birlikte bazı uzmanlar metan gazı çıkışından kaynaklanabileceğini kaydettiler.
"Normal bir şey değil, bize normal gelmiyor"
İlk kez böyle bir olay ile karşılaştığını söyleyen Cemalettin Sivil, "105 metre derinden çıkan bir su çakmak çakıldığında yanıyor. Bu su 1999 depreminden sonra çıkarıldı. Daha önce buna yakın bir yerde artezyen vardı fakat 1999 depreminden sonra onun suyu bitti. Sonrasında bu bölgeye sondaj vuruldu ve bu su çıkmaya başladı" dedi.
23 Kasım'da, meydana gelen depremin ardından suyun köpürmeye ve kaynamaya başladığını söyleyen Sivil, "Bu kadar köpürmesi ve artması depremden sonra oldu, daha önce bunlar yoktu. Normal bir şey değil, bize normal gelmiyor. Daha önce bu çevrede de böyle bir durum görmedik" diye konuştu. (İHA)
"YANMANIN NEDENİ METAN OLABİLİR"
Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal paylaşım sayfasından yaptığı değerlendirmede, yanmanın metan gazı çıkışından kaynaklı olabileceğini kaydetti.
Durumu normal oalrak nitelendiren Demirtaş; "Depremin merkez üssü Gölyaka ilçesindeki Yeşilova köyünde 9 sene önce açılan artezyen kuyusunda, 23 Kasım 2022 Gölyaka depremi sonucu kaynamalar ve köpürmeler olmuş ve çakmakla çakınca yandığı belirtilmektedir.
Her deprem sonrası faylar boyunca yırtılma ve yüzeyde deformasyonlar olduğu için, yeni kaynaklar çıkabilir, mevcut kaynaklar geçici olarak kuruyabilir. Kırılmanın olduğu Efteni Gölü bataklık bir ortam ve faylı (gömülü olanlar) olduğu için metan gazı olma olasılığı yüksektir" bilgilerine yer verdi.