(Habere ilişkin fotoğraflar metnin altında sıralanmaktadır)
Haber Merkezi - Karadeniz Ereğlili Dünyanın en yaşlı gazisi 1994 yılında, 110 yaşında vefat eden Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu, aynı zamanda Dünya Barış Elçisi 83 yaşındaki Turgut Kaçmaz, savaşanların torunları ile birlikte 10 Ağustos’ta Conkbayırı’nda Anafartalar Zaferi’nin 104. yıldönümü törenlerine katıldı.
Atalarımız tarafından destanların yazıldığı 2 günlük Çanakkale Gezi Programının birinci gününde yaklaşık 9 saatlik yolculuğun ardından ilk adres 9 Ağustos Cuma saat 09.00’da Lapseki ilçesinde Belediye Sosyal Tesisleri oldu. Kahvaltı molasının ardından 11-12.30 saatleri arasında Truva (Troia) kazı alanları ziyaret edildi. Ziyaretçiler Truva’nın hikayesi hakkında bilgiler edinip, kazı alanlarını ve buradaki kültür tabakalarını gezip bilgi edindiler. Çanakkale’nin simgelerinden Truva Atı’nın önünde fotoğraf çektirip anı ölümsüzleştirdiler.
Programın ilk günü ayrıca, Çanakkale merkezdeki, Deniz Müzesi, Çimenlik Kalesi, Askerlik Müzesi, Ahmet Uslu Müzesi ve Çanakkale Savaşı’nda boğazın geçilmemesinde büyük öneme sahip olan Nusret Mayın Gemisi ziyaret edildi. 41 kişilik kafile öğleden il merkezindeki Çanak otele yerleşti.
104 YIL ÖNCE BU TOPRAKLARDA…
Arefe gününe denk gelen programın ikinci ve son gününde, 08.30’da otelden çıkış yapılarak vapurla Eceabat’a geçildi. Burada, kafileye katılan 30 yıllık rehber, cami hocası ve aynı zamanda üniversite mezunu kimyager olan Mehmet Tosun, gezi boyunca gerçek kesitlerle dolu anlatımlarda bulundu. Rehber Tosun, şimdiye kadar yüzlerce gezdiği anlattığı hikayeleri her anlattığında, şahitlikleri her gezdiğinde aynı duygularla dolu olduğunu vurguladı.
Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının savaştığı cepheler, Atatürk’ün gözetleme yeri ve gazi olduğu alanın içerisinde yer alan Conkbayırı’nda, Anafartalar Zaferi’nin 104. yılı törenlerle kutlandı. Saat 11.30’da başlayan ve 1 saat süren tören, Çelenk sunumuyla başlayan törende, 1 dakikalık saygı duruşu, İstiklal Marşımız okunarak, askerler tarafından 3 defa saygı atışı gerçekleştirildi.
Turgut Kaçmaz’ın protokol bölümünde yer aldığı törene; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Çanakkale Milletvetkili Jülide İskenderoğlu, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutan Vekili Albay Engin Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya hükümeti adına Avustralya Askeri Ataşesi Albay Richard Campbell, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, kaymakamlar, belediye başkanları ile gaziler ve vatandaşlar iştirak ettiler.
İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende günün anlam ve önemine ilişkin Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Haluk Dursun, Vali Orhan Tavlı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Albay Bahattin Kamal tarafından günün önemine ilişkin konuşma yaparak duygularını dile getirdiler.
ZEKAİ AKSAKALLI ve TURGUT KAÇMAZ…
2. Kolordu Bandosu tarafından verilen konserinin ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Haluk Dursun, Vali Orhan Tavlı, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Anafartalar Zaferi Anı Defterini imzalayarak, Turgut Kaçmaz ve Ereğli kafilesinin de yer aldığı hatıra fotoğrafı çektirildi. Korgeneral Aksakallı ve Turgut Kaçmaz’ın tören alanında kısa süreli görüştüğü gözlemlendi.
Conkbayırı’ndaki törenlerin ardından, Küçük Anafarta Köyü’nde devam eden programda, şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve dualar okundu.
Diğer yandan, Rehber Mehmet Tosun eşliğinde Anzak Koyu’na da uğrandı. Tosun, burada harita eşliğinde bilgiler vererek, donanım ve sayı bakımından üstün düşman güçlerine karşı bölgede verilen kahramanca mücadeleyi anlatarak, o dönemde İngilizler sömürgesi altında bulunan Avustralya ve Yeni Zelanda’dan getirtilen Anzak askerlerinin çıkarma yaptıkları yerleri de gösterdi.
“DEDECİĞİM BİZ GELDİK…”
Dolu dolu geçen ve zaman zaman duygusal anlarında yaşandığı programın ikinci gününde, en duygusal anların yaşandığı mekanlardan biri de Turgut Kaçmaz’ın Atatürk’ün askeri babası Hüseyin Kaçmaz’ın heykelinin yer aldığı 57’nci Alay Şehitliğiydi.
Babasının Anıt heykelinin önünde Türk Bayrakları ve “Dedeciğim biz geldik” pankartı eşliğinde konuşma yapan ve her ifadesinde gözleri dolan Kaçmaz, babası Hüseyin Kaçmaz’ın son anlarına kadar kendisine savaş anılarını, Atatürk ile yaşadıklarını anlattıklarını ve her anlatışında da babasının sanki o anları tekrar yaşarcasına duygulandığından bahsetti.
“ONLAR AÇ KALDIĞI İÇİN BİZ TOKUZ ve RAHATIZ”
“Dedelerimiz aç kalığı için biz bugün tokuz ve rahatız” diyen Kaçmaz, 15 dakikalık konuşmasına şöyle devam etti: “Babam Çanakkale, Balkan, İstiklal Savaşı’na katılan Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri… Bu Vatan, bu Millet, bu Bayrak bu Din uğruna 14 yıl cepheden cepheye savaşır. Çanakkale’de Conk Bayrında savaşırken yaralanıp gazi olur. Dumlupınar Meydan Savaşında büyük başarı gösterdiği için Atatürk tarafından İstiklal Madalyası verilir. 1994 yılında 110 yaşında vefat eder. Dünyanın en yaşlı son Çanakkale Gazisidir. Kabristanı, Karadeniz Ereğli’de Kestaneci Mahallesi’ndedir. Babamın heykeli Çanakkale 57. Alay Şehitliğindedir.
‘METREKAREYE 6 BİN MERMİNİN DÜŞTÜĞÜ YERDİR ÇANAKKALE…’
Her sene 2 defa Çanakkale Şehitlikleri Kültür gezileri ile etkinlik gerçekleştirerek, metrekareye 6 bin merminin düştüğü destansı Çanakkale Savaşlarını, babamın anılarını anlatıyorum. Sağlığım elverdiği sürece de anlatmaya devam edeceğim.”
57. Alay Şehitliği ziyareti, Hüseyin Kaçmaz’ın Anıt Heykeli önünde, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
MÜZE ve CANLANDIRMALI TANITIM MERKEZİ ZİYARETLERİ
Öğlen saatlerinde ve öğleden sonra Kabatepe Savaş Müzesi gezildi ve Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde 1 saat süren Çanakkale Savaş serüveninin canlandırması dev ekranlarda gösterime sunuldu. Animasyonlu canlandırmalar ve ses donanımı adeta savaşın içerisinde hissettirdi.
90 bin metrekare alan üzerine kurulu 4 katlı Truva Müzesi ziyareti de yaklaşık 1 saat sürdü.
Tarihi filmlere ev sahipliği yapan Şahindere’deki Sargı Yeri ziyaretinin ardından Çanakkale Şehitler Abidesi ziyaret edildi. Deneyimli rehber Mehmet Tosun, şehitlikler hakkında detaylı bilgiler verdi. Ülkenin dört bir yanında, binlerce yurttaşın katıldığı ve 253 bin askerimizin şehit olduğu, on binlerce askerimizin gazi olduğu Çanakkale Zaferi’nde destanın yazılmasına katkı sağlayan 215 kiloluk mermiyi defa sırtlayarak topun ağzına kadar çıkaran Seyit Onbaşı’nın hikayesi de bir kez daha duygulandırdı ve İman gücünün, inancın önemine dikkat çektirdi.
DEDELERİNİN ŞEHİTLİĞİNİ BULDULAR
Çanakkale Şehitler Abidesinde, Rehber Mehmet Tosun’un verdiği bilgiler doğrultusunda, kafiledeki Tahir Koç, 24 yaşındayken şehit olan dedesinin isminin yazılı anıtını görünce eşiyle birlikte duygulandı. Zonguldak-Ereğli’den 31. Alay’da Er olarak mücadele eden 1891 doğumlu Osmanoğlu Tahir’in 6 Mayıs 1915’te şehit olduğu yazıyordu. Tahir Koç eşi ile birlikte dedesinin şehitliğinin yanında duygu dolu anlar eşliğinde anı fotoğrafı çektirdi.
BİGALI KÖYÜ ve ATATÜRN'ÜN EVİ
Şehitler Abidesi’nin ardından programın bir sonraki adresi, Bigalı köyünde Atatürk’ün müzeye çevrilen evi oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün savaş döneminde bir süre kaldığı ve strateji yaptığı Atatürk evinde, savaş döneminden kalma silahlar, haritalar, havada çarpışan mermiler ve fotoğraflar sergileniyor. Ayrıca kafile, Bigalı köyünden Çanakkale’ye özgü çeşitli ürün ve hediyelik aksesuar alışverişlerinde bulundu.
Burada yaklaşık 1 saat geçirilen vaktin ardından 18.30’da yola çıkan kafilenin yaklaşık 1 saat sonra son durağı Gelibolu ilçesindeki Hamzaköy Askeri Kamp ve Sosyal Tesisleri oldu. Tesiste, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın konuğu olarak ağırlanan Ereğli grubu burada akşam yemeğinin ardından Gözdem Burak Tur ile Kdz. Ereğli’ye hareket etti. 8 saat süren yolculuğun ardından Kurban Bayramı’nın birinci günü Bayram Namazından 1 saat önce ilçeye varıldı.
Turgut Kaçmaz, gerçekleştirdiği her gezide yer alan rehber Mehmet Tosun’a ve emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Ereğli grubu bu anlamlı gezi etkinliği için Turgut Kaçmaz’a teşekkür ettiler.
Gezi Programını takip eden Yenihaber Gazetesi Muhabiri Timuçin Özat, Çanakkaye’ye dördüncü kez geldiğini ve her geldiğinde benzer duyguları yaşadığını belirterek, gözlemlerine dayanarak, Ereğlili Turgut Kaçmaz’ın memleketinden çok Çanakkale’de daha çok tanındığını sözlerine ekledi.
DEDELERİNİN KANIYLA SULANAN TOPRAKLARI ZİYARET ETTİLER
Anafartalar Zaferi’nin 104’üncü yıldönümü nedeniyle, Dünya’nın en yaşlı gazisi unvanına sahip 110 yaşında vefat eden Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu, Dünya Barış Elçisi Turgut Kaçmaz ve beraberindeki 41 kişilik kafile, asla dönmeyi düşünmeyen Ata’larının savaştığı toprakları ziyaret ettiler.
16 Ağustos 2019 - 13:07
Bu haber 1766 defa okunmuştur.
YORUMLAR