Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin katkılarıyla ilgili Bakanlık ve Müze Müdürlüğü’nün de onayıyla Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün Alacabük Köyü sınırları içinde yer alan İnönü Mağarası’nda sürdürdüğü kazı çalışmalarında ilçe tarihinin 6 bin 500 yıla uzandığını gösteren yeni bulgulara rastlandı.
Karadeniz Ereğli Belediyesi, çalışmaların yürütüldüğü İnönü Mağarası’na basın mensuplarının da katıldığı bir gezi düzenledi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık ile İnönü Mağarası Kazıları Bilimsel Başkanı Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Hamza Ekmen, mağarada yapılan çalışmalarda gelinen son durum hakkında açıklamalarda bulundular.
Kazı Alanı Başkanı Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Hamza Ekmen, elde edilen bulguları tanıttı.
Ekmen, karbon 14 yöntemiyle yapılan incelemelerin ve beş katmanda yapılan kazı çalışmalarının en alt katmanında bulunan kalıntıların, 6 bin 500 yıl öncesini tarihlediğini açıkladı.
Mağaranın bir çömlek atölyesi olarak hizmet verdiğini tahmin ettiklerini belirten Ekmen, bulguların arasında defolu çömlek ürünlerinin de bulunduğunu, bunların arkeolojik açıdan en iyi durumda bulunan kalıntılar olduğunu söyledi.
“TARIM TOPLUMUNA İŞARET
EDEN BULGULAR VAR”
“Bulgular, Ege bölgesi, Bulgaristan ve Balkanlar'da ele geçirilenlerle paralellik arz ediyor. Tarihler de benzerlik gösteriyor. Buradan deniz yolunun kullanılarak kültürel alışverişte bulunulduğunu tahmin ediyoruz. Burada bir mağaradaki kalıntıları inceliyoruz. Mağaralar genelde yazın kamp yerleri olarak kullanılabilir ama bu kültürel tabakalar burada üç dört ailenin yıl boyu yaşadığını gösteriyor. Bu coğrafyada da hala bu kadar iyi tarım yapılabilen arazi yok. Çaylıoğlu içinden geçen Kelçe, Kızlar ve İnönü dereleri burada birleşerek Gülüç çayını büyütüyor. Mağara vadiye hakim konumda. Tarımı çok rahat yapabilirsiniz burada, avcılığı da çok güzel yapabilirsiniz. Burası antik Devrek yolu aynı zamanda. Stratejik bir konumu da var. 6500 yıl öncesi için böyle bir konumun seçilmesi ciddi bir kültür olduğunu gösteriyor. Çömlekçi fırını yapılması burada yerleşik bir toplumun olduğunu gösteriyor. Yılın belli zamanlarında da buraya gelinebilir ama tamamen burada yaşıyor da olabilirler. Mağarada o kadar çok tohum bulduk ki... Mercimek, buğday, arpa var. Bunları tanımlayabiliyoruz. Bunlar karbonlaşmış.”
"BURASI BİR İLK OLDU"
“Birçok ilk bu kazıda bulundu. Karadeniz’de en eski yerleşim burası. Samsun İkiztepe’yi kazan Önder hocamız var. En sistemli yerleşim orası diyordu. Bir sempozyumda biz burayı anlatınca olamaz, dedi. Burası Karadeniz, Trakya Arkeolojisi konusunda çalışma yapan herkesin referans noktası olacak. Burası bir ilk oldu. Bunu biz yaptık demiyorum ama bizim şansımızmış bu iş bize kısmet oldu.”
POSBIYIK: “EREĞLİ TARİHİ
2 BİN YIL DAHA GERİYE GİTTİ”
Belediye Başkanı Halil Posbıyık, gezinin sonunda yaptığı açıklamada, kayıtlı tarih bakımından Ereğli’nin tarihinin M.Ö. 2500 yılına kadar uzandığını ifade ederek, son gelişmenin heyecan verici olduğunu söyledi.
Posbıyık şu konuşmayı yaptı:
“Genç Kalkolitik Çağ’ı tarihleyen bu dönemde bölgemizdeki yaşam hakkında elde edilen kalıntı ve bulgular, bugüne kadar 4 bin 500 yıllık tarihini bildiğimiz Ereğli’nin 6 bin 500 yıla uzanan tarihine ışık tutuyor.
İnönü Mağarası Kazıları Bilimsel Başkanı Zonguldak-Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Hamza Ekmen ve kazı ekibine çalışmaları için çok teşekkür ediyorum. 2016 yılında saha ve 2017 yılında alan çalışmasıyla başlayan kazılarda önemli bir aşamaya gelindi. Çalışmaların bu yılki bölümü tamamlandı. Belediye olarak bu çalışmaları destekliyoruz. Mitolojik tarihiyle Türkiye’nin ve Dünya’nın önemli kentlerinden biri olan Ereğli’nin geçmiş izlerinin, uzun yıllara dayanan tarihinin kalıntı ve bulgularla güçlendirilmesi bizi heyecanlandırdı. Bunun, Ereğli'nin turizm açısından gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum. İnönü Mağarası’nda yapılan çalışmalarda 5 kültür katmanının olduğu tespit edildi.
Birinci yapı katmanındaki bulgular Ortaçağı ta ihliyor. yapı katmanındaki buluntu ve kalıntılar Balkan kökenli kavimlerin varlığına ilişkin heyecan verici sonuçlar ortaya çıkardı.
Üçüncü yapı katında ise ilk defa Hitit İmparatorluğu'yla yakından ilgili kalıntı bulundu. Ahşap tabanlar açığa çıkarıldı ve bronzdan yapılmış alet ve silahlar bulundu.
Dördüncü yapı katındaki bulgular Erken Tunç çağıyla yakından ilgili bulgular.Beşinci yapı katı ise anakaya üzerinde son kültür katı. Burada elde edilen bulgular Kalkolitik Çağ’ı tarihliyor.Tüm bulgular incelendiğinde 6 bin 500 yıl önce kara ve deniz bağlantısı olan bir toplum kimliği sergilendiği görülüyor.Bu dönemde insanların yaklaşık M.Ö. 5 bin yıl ortalarından itibaren Karadeniz’in su seviyesi değiştiğinde ve buna bağlı olarak iklimi kuru ve daha soğuk bir hal aldığında İnönü Mağarası’nda yaşadıkları görülüyor.Şimdiye kadar ulaşılan bilgiler ışığında, Çaylıoğlu Alacabük Köyü sınırlarındaki İnönü Mağarası’nda yaşayan insanların Kalkolitik Çağ’da Balkan Kültürleri, Ege Adaları, Trakya ve Batı Anadolu ile bağlantılı oldukları ortaya çıkıyor.Tarihimize ışık tutan İnönü Mağarası ve çevresi, eşsiz bitki örtüsü, doğal güzellikleri ile birlikte yüksek bir turizm potansiyeline sahip. Bu kazı çalışmasının hayata geçirilmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlara şehrim adına teşekkür ediyorum. Zonguldak-Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Hamza Ekmen ve kazı ekibine çalışmalarında başarılar diliyorum.”
Kdz.Ereğli'nin ve Karadeniz'in tarihi yeniden yazılıyor
Alacabük Köyü İnönü Mağarası’nda elde edilen kalıntı ve bulgularla Ereğli tarihinde 2 bin yıl daha geriye gidildi. Araştırma sonuçlarında; Ortaçağ, Balkan kökenli kavimler, Hitit İmparatorluğu, Erken Tunç Çağı ve Kalkolitik Çağ bulgularına rastlandı. İlçenin bilinen 4 bin 500 yıllık tarihinin yapılan kazılarla 6 bin 500 yılına kadar uzandığını anlatan Belediye Başkanı Halil Posbıyık “Bu mağarada Karadeniz bölgesinin tarihi yeniden yazılıyor.
31 Temmuz 2019 - 19:25
Bu haber 5114 defa okunmuştur.
YORUMLAR