KGK: KARABAĞ’DA 300 GAZETECİ MÜLTECİ KONUMUNA DÜŞTÜ

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Azerbaycan ile Ermenistan arasında süregelen Dağlık Karadağ’daki savaş nedeniyle yaklaşık 300 gazetecinin mağdur olduğunu ve mülteci durumuna düştüğünü açıkladı.

KGK: KARABAĞ’DA 300 GAZETECİ MÜLTECİ KONUMUNA DÜŞTÜ

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Azerbaycan ile Ermenistan arasında süregelen Dağlık Karadağ’daki savaş nedeniyle yaklaşık 300 gazetecinin mağdur olduğunu ve mülteci durumuna düştüğünü açıkladı.

KGK: KARABAĞ’DA 300 GAZETECİ MÜLTECİ KONUMUNA DÜŞTÜ
04 Ekim 2020 - 15:11

Uluslararası basın meslek örgütü KGK, Türkçe ve İngilizce olarak yayınladığı mesajda, dünya medyasını objektif yayıncılığa davet etti. KGK adına Genel Başkan Mehmet Ali Dim imzasıyla yapılan yazılı açıklama şöyle:

ERMENİSTAN’IN İŞGALİ SON BULMALIDIR 

Dost ve kardeş Türk devleti Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarının yüzde 20’sini yaklaşık 30 yıldır işgal altında tutan Ermenistan, başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere diğer uluslararası kuruluşların bütün karar ve çağrılarına uymayarak işgal ettiği topraklardan çekilmeyip saldırgan tutumunu sürdürmektedir.  Geçtiğimiz günlerde yeniden Azerbaycan topraklarına ateş açan Ermenistan’a karşı Azerbaycan da etkin savunmaya geçip işgal altındaki 7 kasaba ve köyü geri almayı başarmıştır. Olayın tarihsel sürecine bakıldığında; 60 yılı aşkın bir süre boyunca Azerbaycan’a bağlı olarak özerkliğini koruyan Dağlık Karabağ, SSCB’nin dağılmasına yakın bir zamanda Ermenistan’a bağlanmak üzere referandum yapıp karar alınca bugünlere kadar uzayan bir sorunun da fitili ateşlenmiştir. 

Sovyetler Birliği'nin dağılışı ve askeri birliklerinin bölgeden çekilmesi, Azerbaycan ve Ermeni birlikleri arasında savaşın zeminini hazırlamıştır. Şubat 1992'de, Karabağ’daki Ermeniler, buradaki Azeri Türklerine karşı, 'etnik temizlik' olarak nitelendirilecek bir şiddete başvurup Hocalı kasabasında soykırımlar gerçekleştirmişlerdir.

BM Genel Kurulu tarafından Ermenistan'a herhangi bir baskı ve yaptırım uygulanmadığı için Azerbaycan toprakları yaklaşık 30 yıldır işgal altında tutulmaktadır. BMGK'nin 822 numaralı kararı, Kelbecer'in işgal edilmesinin ardından kabul edilerek bölgede istikrar ve güvenliğin tehdit altında olduğu ifade edilip Ermenistan ordusundan işgale son verilmesi talep edilmiştir. BMGK, Ağdam'ın işgali üzerine de 853 numaralı kararı kabul edip tarafların ateşkes yapması, Ağdam dâhil tüm bölgelerden Ermenistan güçlerinin çekilmesi istenmiştir. Fuzuli, Cebrail ve Kubatlı ilçelerinin işgalinin ardından kabul edilen 874 numaralı kararda, taraflara ateşkes ve barış çağrısı yapılmıştır.884 numaralı karar, Zengilan'ın işgali sonrasında alınıp Ermenistan güçlerinin işgal altındaki tüm topraklardan kayıtsız şartsız çıkması talep edilmiştir. Bu kararda, Ermenistan güçlerinin daha önce kabul edilen 822, 853 ve 874 numaralı kararları da hayata geçirmesi istenmiştir. Ermenistan ordusunun işgal ettiği topraklardan derhal, koşulsuz ve tam olarak çekilmesi talep edilen bu kararlar, Erivan yönetimince şimdiye kadar yok sayılmıştır.

AMAÇ BAĞLARI KOPARMAK

Türkiye ile Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasındaki bağlantı noktası olan Kafkasya’da yaşanan bu çatışma ortamı Türk halkları arasında tesis edilmesi muhtemel iktisadi, ticari ve kültürel bağların geliştirilmesi ve güçlenmesine sekte vuracak bir mahiyet arz etmektedir. Azerbaycan ve Türkmenistan’ın doğalgaz ve petrollerinin dünya pazarlarına açılmasına imkân verecek birçok projenin geçiş güzergâhında bulunan Ermenistan, çatışma yerine barışı tercih etmesi durumunda çok daha büyük bir fayda sağlayabilecektir. Bütün tarafların aynı anda kazanacağı bir uzlaşma zemini araması Ermenistan halkı için de sağduyulu ve akılcı bir yol olacaktır.

300 KADAR GAZETECİ MAĞDUR

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını uluslararası hukuku hiçe sayarak 30 yıldır uyguladığı işgal nedeniyle 300 kadar gazeteci de mağdurdur ve mülteci konumuna düşmüştür. Küresel Gazeteciler Konseyi Dış Medya Meclis Başkanı ve Azerbaycan Parlamento Gazetecileri Birliği Başkanı Elşad Eyvazlı dünyadaki tüm gazetecilere çağrı yaparak, işgal edilen Azeri topraklarında sivil halkın maruz kaldığı vahşeti yerinde görmelerini istedi. Savaş bölgesinde görev yapan Türk ve uluslararası medya mensuplarının zaman zaman Ermenistan tarafından yapılan top ve taciz atışları nedeniyle zor şartlarda görev yaptıklarını belirten Elşad Eyvazlı, “Ayrıca, Ermenistan uluslararası diasporası üzerinden bölgede yaşananları tüm dünyaya manipüle ederek ulaştırırken, tüm bağımsız medya kuruluşlarını da dünya kamuoyunu doğru bilgilendirmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI MEDYA LOBİSİ OLUŞTURALIM

Küresel Gazeteciler Konseyi olarak “bir millet iki devlet” anlayışımızın yanısıra; uluslararası arenada haklılığı tescilli olan dost ve kardeş Azerbaycan devleti ve halkının yanında olduğumuzu dünya kamuoyuna ilan ediyoruz. Sorunun çözümü için etkin ve güçlü bir medya lobisi oluşturma noktasında bizler de üzerimize düşen görev ve işlevi gerçekleştirmeye hazırız.

Türkiye ve Azerbaycan ile uzlaşarak ve anlaşarak kendine güçlü bir meşruiyet ve varlık zemini sağlayacak olan Ermenistan’ı şu şartları kabul ederek meşruiyete ve kendi halkının ekonomik refah ve zenginliğine hizmet etmeye davet ediyoruz:

1-İşgal ettiği Azerbaycan topraklarından kayıtsız ve şartsız çekilmeli, Azerbaycan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanımalıdır.

2-1915 (sözde) Ermeni Soykırımını gibi etkinlikler yapmamalı, tüm dünyada bunu kabul ettirme çabasından ve taleplerinden vazgeçmelidir.

3-Terörü lanetlemeli, PKK gibi terör örgütlerine yardım etmemelidir.

4-BMGK ve diğer uluslararası kurum ve kuruluşların kararlarına uygun davranmalıdır.

5-Savaş bölgesinde zor şartlarda toplumsal bir görev yapan gazetecilere saldırılardan ve taciz atışlarından vazgeçmelidir. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Bu haber 1172 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum